FAQ

Hvilken fordeler har elbil?

Fordelene med elbil kan sammenfattes i tre punkter: Behagelig kjøring, lønnsomt og bra for miljøet!

Det er behagelig å kjøre elbil, fordi de er utrolig støysvake og akselererer kraftig. Elbiler kan gå til maksimalt dreiemoment når som helst. Det betyr at også små elbiler med lav kW-ytelse har en enorm akselerasjon.

I fremtiden vil ulike strømleverandører tilby ulike tariffer for strøm. Hvis du har et solcelleanlegg, kan du lade elbilen din «gratis» ved å fylle fra ditt eget strøm.

Med energi fra fornybare kilder kjører du emisjonsfritt. Ved å kjøre en elbil gir du altså ditt eget, viktige, bidrag til bevaring av miljøet og jordens fremtid.

Å kjøre elbil er ikke bare rimeligere, det er også gøy og bra for omverden.

Er det alltid mulig å montere en ladestasjon hjemme?

Hvis du som privatperson har mulighet til å installere en ladestasjon på ditt eget parkeringsplass eller i garasjen din, er det alltid mulig å montere en ladestasjon hjemme. Med de nye forskriftene er det ikke tillatt å lade elbilen med mer enn 10A på vanlig stikkontakt. Elbiler har store batterier som skal lades på en sikker måte, for å ivareta bilens funksjonalitet, sikkerhet, fleksibilitet og effektivitet. Derfor bør man satse på en fastmontert ladeløsning. Mode 3 og Type 2 er en standardisert metode og kontakt for lading av elbiler i hele Europa.

Kan ladestasjoner monteres ute i en felles parkeringsplass eller privat parkeringsplass?

Med en ladestasjon fra El Station vil du få IP54 standard som er godkjent til å stå ute. Ladestasjonen kan monteres på vegg eller på en frittstående søyle.

Når vil bestillingen bli levert?

Før en avtale er utstedt på bestillingen, vil en leveringsdato bli formidlet. Uavhengig av tilgjengelig produkt på lager, er gjennomsnittlig leveringstid tre uker for ladestasjonene og en uke for ladekabel. Leveringstiden til nye produkter som skal bestilles, avhenger blant annet av ordrenes størrelse, spesielle krav og de ønskede alternativene. El Station vil i alle fall koordinere leveringsdatoen med deg.

Hvilken ladestasjon trenger jeg?

Ladestasjonen er tilgjengelige i forskjellige typer og ladekapasitet, men med hvilken ladestasjon må du lade bilen raskt og effektivt? Det første trinnet er å avgjøre om du vil ha en ladestasjon med eller uten fast ladekabel, hvilken lastekapasitet du vil ha og om ekstra beskyttelse Type B er nødvendig.

Ladestasjonene lader opp til 22kW og er justerbare til 3.7 kW 1-fas 16A, 7.4 kW 1-fas 32A, 11 kW 3-fas 16A og 22 kW 3-fas 32A. Hvis du har to elbiler en med Type 1 og en med Type 2 inntak, er det anbefalt ladestasjon med Type 2 uttak.

I borettslag og sameier, fellesgarasje eller arbeidsplasser, ladestasjonen kan innstilles for å tilpasse alle behovene som for eksempel: tilgangskontroll, dynamisk lastbalansering, og betalingsløsninger. Trenger du mer hjelp til å finne en passende ladestasjon? Ta kontakt med oss, El Station vil gjerne gi deg råd om de beste alternativene.

Hva er risikoen for å ha en ladestasjon hjemme?

Det er praktisk talt ingen risiko når du plasserer en ladestasjon hjemme. Selvfølgelig er det en rekke poeng som du bør ta hensyn til. Hovedpoenget er å velge et fremtidsrettet ladesystem og montering av laderen fra en autorisert installatør. Installasjonen av ladestasjonen må utføres av autoriserte installatører for å sikre at tilkoblingen til sikringsskapet og kabling av ladestasjonen utføres profesjonelt. Ladestasjoner fra El Station er også forsynt med kjennetegn og overholder alle sikkerhetsforskrifter som gjelder i henhold til norsk lovgivning og forskrifter.

Hvor lang tid tar det å lade bilen?

Varigheten av lading avhenger av flere faktorer. Først og fremst ladekapasiteten til din elektriske bil. For å ikke overbelaste batteripakken i kjøretøyet, angir produsenten maksimal ladekapasitet. For det andre er lade effekten på ladestasjonen, jo større effekt, jo raskere lading. 1-fase med 32A kan lade opp 7,4kW og 3-faser med 3x32A kan lade opp til 22kW.

Hvor mye effekt du får ut av en ladestasjon vil variere basert på hvor mye elbilen din kan ta i mot fra den aktuelle ladeboksen, ikke nødvendigvis hva ladeboksen er satt opp for å kunne gi. Det er alltid elbilen som bestemmer hvor mye effekt/strøm den kan hente ut.

Rekkevidden beregnes ut i fra batterikapasitet, forbruk/100 km = rekkevidde.

Eksempel: Med en batterikapasitet på 30 kWh og et forbruk på 15 kWh / 100 km får man en rekkevidde på 200 km.

Vil du vite nøyaktig hvor lang tid det tar å lade bilen din? Kontakt oss.

Hva koster det å lade bilen?

Strømkostnaden for elbillading er vesentlig lavere enn tilsvarende bensin- eller diesel. Prisene for strøm er avhengig strømleverandør, imens prisene hos operatører som tilbyr hurtiglading er høyere. El Station tilbyr ladeboks som tar hensyn til priser og har som alternativ funksjon der lading skjer når prisen er lavest. Kostnadene for lading på offentlig plasser kan variere: I Oslo kommune er det gratis å lade elbil og ladbare hybridbiler på offentlig ladeplasser merket «for ladbare motorvogn» og «for El-motorvogn». Fra høsten 2018 har Oslo kommune begynt å etablere ladeplasser med raskere lading mot betaling.

Hvor kan jeg lade bilen?

Hvis du eier en elbil eller ladbare hybridbil, kan du lade opp på nesten på alle offentlige ladestasjoner. Noen ganger velger privatpersoner og bedrifter å åpne egne ladestasjoner for alle brukere. Ved hjelp av applikasjoner kan du se nøyaktig plass, lastekapasitet og tilgjengelighet.

Kan jeg fakturere eller ha kontroll over strømforbruk?

Ja, det er mulig. Hvis du velger et smart ladesystem med Ocean software, vil du motta det omfattende Cloud Backoffice-systemet. Med dette systemet får du en grundig innsikt i ladesystemet ditt. Det vil settes opp etter ditt behov og strømkostnadene kan fordeles rettferdig og enkelt.

Kan jeg lade bilen min på alle typer ladestasjoner?

Ja, i prinsippet kan du lade hver elektrisk eller ladbare hybridbil til hver ladestasjon. I Europa arbeider alle produsenter med en Type 2-kontakt i henhold til IEC-standarder. Forutsatt at ladestasjonen ikke er utstyrt med en type 1-kabel, kan du alltid lade opp her. Har bilen din en Type 1-tilkobling? Ikke noe problem! Hvis du har en ladingskabel fra Type 1 til Type 2, kan du likevel raskt og sikkert lade opp til nesten hvilken som helst ladestasjon.

Hva er forskjellen mellom AC og DC-lading?

DC (hurtig lading) For å kunne lade en bil med likestrøm (DC), er det nødvendig med en transformatorstasjon for å konvertere vekselstrømmen (AC) fra strømnettet til likestrømmen. Dette er en kostbar installasjon som krever betydelig kapasitet fra nettverket (ca. 125A). Ved DC (likestrøm) ladning brukes ikke ladekabelen som alltid er i bilen. Et batteri er alltid DC (likestrøm), så strømmen er direkte koblet til batteriet. Denne måten å laste inn må gjøres nøye. Hvis en battericelle blir for varm, er det en sjanse for uopprettelig skade. AC  (vanlig ladning) i Europa bruker vi vekselstrøm (AC) til normal lading, og vi har et 1-faset og 3-faset nettverk til disposisjon. AC lading kan gi strøm opp til 44kW, normal til semihurtiglading. DC lading gir normal lading fra 40kW og oppover til hurtiglading.

Ved DC (hurtiglader) benytter man CCS-plugg for europeiske biler eller CHAdeMO for japanske biler.

Ved AC lading benytter man enten Type 1 for japanske biler eller Type 2 ladeplugg for europeiske biler.

Hva er forskjellen mellom en 1-faset og 3-faset ladestasjon?

1-fase kan lade opp til 7.4kW. 1-faset ladestasjon bruker en standard 230V-tilkobling og har en standardutgang på 16A. Det er best å investere i en fremtidsrettet 32A som kan justeres til 16A eller ønsket strømstyrke, og dermed ha muligheten for å tilpasse ladestasjonen til strømkursen som er mulig å legge frem fra sikringsskapet. 3-faset kan lade opp til 22kW og bruker 400V-tilkobling. Det anbefales å legge frem størst mulig strømkurs ut til ladestasjonen som kapasiteten tillater og høyeste antall faser som er tilgjengelig. Med andre ord, har du mulighet for 32A, 3 faset (enten 230V eller 400V), så legg dette frem fra sikringsskapet. Selv om den nåværende elbil kun støtter 1-fase, så er det mer fremtidsrettet å legge frem en 3-faset løsning hvis du har dette tilgjengelig. Samtidig er sannsynligheten at din neste elbil vil kunne støtte flere faser være stor, og dermed kan gi muligheten for hurtigere lading.

Hva er Smart Lading og Dynamisk Lastbalansering?

Dynamisk lastningsbalansering eller Smart Charging tillater automatisk distribusjon av tilgjengelig strøm fra strømnettet som er tilknyttet til en ladeinfrastruktur. Ideell når du bruker flere ladestasjoner eller for fremtidig utvidelse. Intelligent strømstyring garanterer driftssikkerhet og økt tilgjengelighet av ladestasjonene. Funksjonen sikrer automatisk at ladestasjonene som er i bruk, behandles likt med hensyn til hvor mye strøm de tilføres. Når en bil er full ladet, frigjør strømstyring automatisk den ladeeffekten for andre brukere, uten at man trekker ut pluggen. Så lenge det er nok strøm tilgjengelig til alle tilkoblede biler, kan disse lades med full effekt. Intelligent strømstyring med Load Guard kan styre opp til en gruppe på 150 ladestasjoner. Ladesystemer fra El Station kan integreres i dynamisk strømstyrings infrastruktur.

Kan jeg ha ladestasjonen installert og hva koster dette?

På El Station kan du velge installasjon. Installasjonen vil alltid bli utført av en sertifisert installatør i henhold til norske direktiver. På denne måten er du trygg på en pålitelig og sikker installasjon. For å garantere den beste prisen, jobber vi alltid på grunnlag av en tilpasset installasjon. Det betyr at en autorisert installatør vil komme på befaring for å kartlegge behovet. Deretter vil et tilbud bli utarbeidet basert på innhentet informasjon.

Forskrifter og tekniske betingelser

Alle disse standarder og retningslinjer kan fås hos https://webstore.iec.ch